Hidden Door
  • Facebook
  • Instagram

"Miksi nousisin sängystä, tai kävisin suihkussa, kun missään ei ole mitään järkeä?"

SÄRÖT on kolmiosainen teossarja, joka pyrkii sanoittamaan ja kuvittamaan mielenterveys- ja päihdekuntoutujien ja heidän omaistensa kokemuksia larpin keinoin. Larpissa pelaajat eläytyvät roolihahmoihinsa ennalta sovitussa tilanteessa. He pyrkivät toimimaan, tuntemaan ja ajattelemaan kuten hahmonsa, tehden näin eläytymisestä, kokemisesta ja empatiasta taidetta.

 

SÄRÖT pohjautuu mielenterveys- ja päihdekuntoutujien, heidän omaistensa ja alan ammattilaisten kertomuksiin omista kokemuksistaan.

Osa 1: Osasto I2 La 31.10.2020

Osa 2: Katkon jälkeen La 14.11.2020

Osa 3: Ensimmäinen joulu La 28.11.2020

Ilmoittautuminen larppeihin

pe 11.9.2020-su 27.9.2020

SÄRÖT-LARPIT

Thinking Man on Couch

Osasto I2

La 31.10.2020

"Halusin vain maata paikoillani ja lopettaa hengityksen"

"ei minulla ole oikeutta olla täällä kun nuo muut on niin paljon sairaampia, minähän olen ihan terve."

"Osastolla on ihan hirveän tylsää."

"Perheestäni kukaan ei vieläkään tiedä, että olen ollut osastolla"

"Turvallinen, rauhallinen ilmapiiri"

"Ei kai kukaan sinne tahdo"

Ilmoittautuminen

Empty Beer Bottles

katkon jälkeen

La 14.11.2020

"Kumpi tuli ensin, mielenterveysongelmat vai päihteet? Siinäpä kysymys."

"Käytän alkoholia. pidän siitä ja juominen on osa identiteettiäni."

"Tunne-elämäni on tasapaksua ilman alkoholia."

"10 vuotta taistelua päihteiden kanssa. oon ihan loppu."

"Ilman alkoholia olen vain tyhjä kuori"

"Kovat huumeet olivat vain seikkailuja ja kokeiluja"

Ilmoittautuminen

Ensimmäinen joulu

La 28.11.2020

"Kun lähellä on esimerkki, siihen on helpompi itse tarttua."

"tyttären hoitotilanteessa ei missään kohtaa kysytty, miten me voimme."

"Meidän perheessämme ei ole mielenterveysongelmia."

"Se kun ei näe valoa edessäpäin.."

"Ikävä on valtava."

"Mietin toistuvasti mitä olen tehnyt väärin tai jättänyt tekemättä"

Ilmoittautuminen

Kysymyksiä ja vastauksia

Haluan mukaan, mitä minun tulee tehdä?

Perjantaina 11.9.2020 aukeaa ilmoittautumislomake. Täytä se huolellisesti ja laita menemään. Ilmoittautumisajan umpeuduttua otamme yhteyttä kaikkiin ilmoittautuneisiin ja kerrome, ketkä pääsivät peliin mukaan. Pari viikkoa ennen peliä saat pelinjohdolta (osallistumismaksua vastaan) käytännön lisäohjeita ja hahmokuvauksen: lyhyehkön, särötin tapauksessa tosikertomuksiin perustuvan tekstin, jossa kerrotaan, kuka hahmo on, lyhyesti hänen taustoistaan, mitä hänen mielessään liikkuu ja mitä hän tuntee, ajattelee ja tavoittelee. sinä valmistaudut muuttumaan pelipäivänä hahmoksesi hankkimalla hänelle sopivat vaatteet, pikkurekvisiitan ja tarvikkeet. Tutustut hahmoosi ja hänen sielunelämäänsä esimerkiksi miettimällä, mitä musiikkia hän kuuntelee ja mitä hän harrastaa. lisäksi verkostoidut kanssapelaajien kanssa esimerkiksi someryhmissä, etätapaamisissa tai sähköpostilla. Pelipäivänä saavut ohjeistuksen mukaan pelipaikalle ja sääntökertauksien ja alkutyöpajan jälkeen peli alkaa. Pelissä kukin pelaaja eläytyy hahmoonsa, on kuin olisi kuvauksessa esitelty hahmo sovitussa tilanteessa. Pelin jälkeen roolit tiputetaan pois ja keskustellaan, mitä pelissä tapahtui ja miltä pelin tapahtumat tuntuivat. lisätietoa larppiin osallistumsiesta löydät osoitteesta www.larp.fi ja harrastajilta kysymällä.

Voiko pelipaikalla majoittua?

kaikissa kolmessa larpissa voi majoittua hostel- tasoisesti.

ovatko pelitilat esteettömiä?

Eivät ole täysin esteettömiä, mutta pelitilojen haastavuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota ja esim. portaita ei pelipaikoilla ole (tai ne on mahdollista kiertää). lisätietoja (esim. kuvia) saat kysymällä.

Mitä on simulointi?

Simulointi tarkoittaa jonkin asian mallintamista jollain korvaavalla toiminnalla. SÄRÖT larpeissa simuloimme fyysistä kontaktia (esim. tappelut tai intiimin kanssakäymisen) verbaalisesti: Hahmot kertovat toisilleen, mitä tekevät ja vastapelaaja reagoi tähän. Myös päihteitä simuloidaan esimerkiksi alkoholittomalla oluella ja tikkareilla.

Kenelle säröt on suunnattu?

SÄRÖT on suunnattu erityisesti kolmelle kohderyhmälle: Kokeellisista Nordic larpeista peleistä pitäville larppaajille, mielenterveys- ja päihdekuntoutujille, omaisille ja ammattilaisille, sekä jokaiselle, joka haluaa laajentaa omaa ymmärrystään edellämainistuista aiheista ja uskallusta heittäytyä.

SÄRÖT EI SOVI SINULLE, JOS olet vielä alussa kuntoutumisprosessisasi tai ns. vereslihalla. SÄRÖT ei myöskään sovi sinulle, jos haluat päästä larppaamaan kevyttä, kivaa hahmoa, joka kohtaa elämässään vain helppoja asioita. Lisäksi SÄRÖT pyrkii tavoittamaan niitä inhimilliyyden osa-alueita, jotka usein vaietaan näkymättömiin. Odotamme pelaajiltamme rohkeutta puhua asioista niiden oikeilla nimillä.

Miten SÄRÖT eroaa tavallisesta larpista?

SÄRÖT eroaa tavallisesta, viihteellisestä larpista tavoitteellisuudellaan. SÄRÖTillä on mt-ja päihdetoipujuutta edistäviä tavoitteita, jotka saavuttaaksemme kysymme teiltä syitänne osallistua larppiin ja tarjoamme mahdollisuuden peliä edeltäviin ja seuraaviin etätyöpajoihin. Pelipäivänä pidetään myös tavallista intensiivisemmät alku- ja jälkibriiffit ja kussakin pelautuksessa on paikalla (oikea) psykiatrinen sairaanhoitaja. Pelien psyykkiseen turvallisuussuunnitelmaan kiinnitetään lisäksi erityistä huomiota. selvitämme larpin mt- ja päihdetoipumista edistäviä mahdollisuuksia, joten tulemme kerääjään osallistujilta larppien jälkeen (vapaaehtoisia) kysely- ja haastatteluvastauksia. Lisäksi kussakin larpissa käväisee valokuvaaja NPC- roolissa (peliä tukeva, ei pelaajahahmo).

Haluatko kysyä jotain muuta? Laita meille sähköpostia osoitteeseen sarotlarp@gmail.com ja vastaamme mitä pikimiten.Jos haluat tietää enemmän säröt- hankkeesta, voit lukea lisää  täältä. 

SÄÄNNÖT

Ilmoittautumalla SÄRÖT- larppiin lupaudut:

  • Käyttäytymään tapahtumassa asiallisesti, suomen lain mukaan ja toisten rajoja kunnoittaen

  • Perumaan osallistumisesi, jos sinulla on mitään koronaan viittaavia oireita tai jos olet altistunut koronalle viimeisen 14 päivän aikana.

  • Kunnioittamaan muiden osallistujien rajoja. Älä koske jollet tiedä sen olevan toivottua.

  • Huolehtimaan omalta osaltasi turvallisuudesta ja inklusiivisuudesta.

  • Kunnioittamaan myös omia rajojasi: tapahtumassa on käytössä turvamekanismeja (esim. turvasana). Ne toimivat vain jos kaikki sitoutuvat käyttämään niitä.

  • Olemaan kiusaamatta tai syrjimättä ketään.

  • Perumaan osallistumisesi hyvissä ajoin, jos peruttava on (meidän pitää siinä tapauksessa löytää varapelaaja).